Stäng fönster Kristianstad kn, FJÄLKINGE 206:1 TOBAKSMONOPOLETS ANLÄGGNING I FJÄLKINGE

Historik
1915 beslutade staten att göra monopol av försäljning och tillverkning av tobak och köpte upp alla fabriker i landet. Bildandet av monopolet för tobak var ett led i det politiska målet att göra Sverige självförsörjande. Det statliga tobaksmonopolet uppförde i samband med detta fyra nya anläggningar i Skåne; Dösjebro, Åhus, Rinkaby samt denna i Fjälkinge. Anläggningen i Fjälkinge stod färdig 1918 och användes för tobakshantering fram till och med 1964. De tre andra anläggningarna är nu rivna. [...]
Odlingen och eldtorkningsladorna som uppfördes under 1930-talet var under en period ett markant inslag i områdets landskapsbild. 1964 var den sista säsongen som magasinet var i bruk för tobaksskörden. Monopolet på tobak upphävdes 1961. Vid denna tid upphörde den kommersiella odlingen av tobak generellt i Sverige. Verksamheten blev utkonkurrerad av billigare tobak med högre kvalitet från Afrika.
Från att fastigheten såldes 1965 fram till 1970-talets slut drev firman "PG:s kryddor" verksamhet i magasinet. Därefter användes anläggningen istället för uthyrning av lagerplatser och bostadslägenheter. 2007 köptes fastigheten av den nuvarande ägaren som har fortsatt att hyra ut lagerplatser och bostadslägenheter. Sedan några år tillbaka drivs här även en verksamhet som odlar och torkar tobak på anläggningen för kommersiell avsalu.