Stäng fönster Värmdö kn, SVARTSÖ 1:9 M.FL. ÖSTRA SVARTSÖ

Historik
De östra delarna av Svartsö bebyggdes troligen först i samband med att Svartsö by genomgick laga skifte år 1854. Två av Svartsös dåvarande fem gårdar blev skyldiga att utflytta till respektive skiften varav en fick sina skiften vid Rågudden och Söderboudd. Den nya mangårdsbyggnaden uppfördes vid nuvarande Grytan vid en skyddad vik vid öns nordvästra strand, då kallad Rörvik. Vid en hemmansklyvning 1890 delades ursprungsgården i tre delar och skiften fördelades utefter Östra stranden, från Söderboudd till Grytan i norr. Bebyggelsen vid Grytan bestod då av två bostadshus, loge i ladugård, sjöbod, källare, svinhus och hemlighus. På den ursprungliga tomten finns idag endast husgrund kvar av ett bostadshus och jordkällare samt spår av trädgård. Idag finns bebyggelse kvar strax söder om den ursprungliga tomten, invid Ladviken, bestående av ett bostadshus och komplementbyggnader. Omkring 1890 delades gården vid Grytan i tre skiften vid en hemmansklyvning. Två familjer flyttade ut och uppförde sina angårdsbyggnader vid Rågudden, då kallad Norbergsudd. Gårdarna förlades på vardera sida om Östervik, nuvarande Blötviken.

Strax nordväst om Grytan ligger bebyggelseområdet Rastaborg från omkring 1910, som ursprungligen var en liten brukningsenhet med ladugårdsbyggnad och uthus. Troligen övergick gården tidigt - i samband med att fastigheten delades upp på tre döttrar - till att endast nyttjas som sommarboende.

Omkring 1900 kom sommargästerna till östra Svartsö, som fick en ångbåtsbrygga längst ut på Söderboudd. Området på udden styckades av och bebyggdes med sommarvillor. Vid Söderboudd finns också villor av egnahemstyp uppförda på 1930-talet med brutet tak och med för skärgården typiska smala byggnadskroppar.