Stäng fönster Värmdö kn, SVARTSÖ 1:64 M.FL. SVARTSÖ BY

Historik
På norra delen av ön, mellan Storträsk och Svartsömaren ligger Svartsö by. Byn var under äldre tid den största bebyggelseenheten på ön med två gårdar, Norrgården och Södergården. De två gårdarna hade ett för skärgården typiskt marläge vid Svartsömaren, på äldre kartor även kallad Hemmaren, som ursprunglig hamnplats. Maren var redan på 1600-talet avsnörd från havet och byns sjövisten flyttades till sitt nuvarande läge nordöst om byn vid Svartsöfladen. Norrgården ligger på samma plats som när gården karterades 1630. Södergården flyttades något västerut till nuvarande plats intill Storträsk.

Norrgården och Södergården var en av de rikare byarna i trakten med skärgårdens mått relativt stora odlingsmarker. Byn hade även ett stort kreatursbestånd, vilket avspeglas i de många stengärdesgårdarna och den omfattade ängsmarken som bl.a. sträckte sig ned mot södra Svartsö vid Abborrvass. Svartsö har goda förutsättningar för odling, men den omfattande åkerarealen tyder också på långvarigt odlingsarbete. Troligen har byn, liksom många andra byar i skärgården anlagts redan under tidig medeltid. Vid laga skifte på 1850 är Södergården och Norrgården sammanslagen till en by, Svartsö by, med fem gårdar. Två av dessa blev skyldiga att flytta ut. En till skiftet öster om Svartsömaren och en till skiftet utmed Svartsös östra strand (nuvarande Grytan).