Stäng fönster Värmdö kn, SJÄLVIK 1:6 M.FL. SJÄLVIK TRÄSKÖ

Historik
Själviks gård ligger vid öns södra sida invid en skyddad vik, kallad Själviksfladen eller ”Skiälhlviks fladan”. Gården, troligen med rötter i medeltiden, har samma läge som när den karterades 1630. Till skillnad mot Alsviks gård och Svartsö by, klarade sig Själviks gård från ryssarnas härjningar 1719. Gården var länge en ensamgård. Först vid tiden vid Laga skifte som verkställdes så sent som 1922 fanns två brukare i Självik. Efter skiftet förlades den ena gårdens ägor österut till Storängen. Den ladugård som idag står utmed vägen vid Storängen flyttades enligt nuvarande ägare med vid skiftet.

Hedelins varv vid Självik grundades 1908 av Hildor Hedelin som drev båtvarvet tillsammans med sin fru. På Hedelins varv konstruerades bl.a. en i Skärgården vanligt förekommande lättrodd roddsump som efter sina upphovsmän kallades Hedelinare. Då plastbåtarna gjorde sitt intåg minskade efterfrågan på träbåtar och den sista träbåten byggdes 1968. Verksamheten gick därefter över till reparationer och utrustning av trä- och plastbåtar. Varvet har två båtskjul, det södra försett med slip och beläget vinkelrätt mot stranden. Det handdrivna spelet finns kvar, el fick man först 1947. Ett senare båtskjul finns vid infartsplanen till varvet med öppen långsida mot planen. Verkstaden vid sidan av båtskjulet har delvis den maskinella utrustningen kvar. Förr hade man bensinförsäljning och en gammal bensinpump finns kvar. Varvsbyggnaderna har mycket stort behov av underhåll.

Svartsö skola kom till, som på flera andra håll i skärgården, genom enskilda initiativ och gåvor. Själviks gård upplät mark och skolbyggnaden stod färdig 1897. Skolan innehöll också en liten lärarbostad med hall och kök i anslutning till elevernas förstuga samt ett litet rum på vinden. Skolan byggdes till 1973 med utrymmen för förskola, bibliotek och allrum. Ca 1920 uppfördes intill skolan en separat lärarbostad med bostadshus för läraren med två rum och kök på bottenvåningen. I samma skala som den ursprungliga skolbyggnaden tillkom 1982 en ny fristående byggnad som inrymmer bespisning och slöjdsal.

Träskö
Endast ett stenkast från Svartsös södra strand, vid Abborvass ligger Träskö. Tidigare har en bro gått över det smala Träskösundet, vilket underlättade barnens väg från Träskö till Svartsö skola. Träskö donerades 1625 till Norrnäs ägare Claes Fleming. Flemings ättlingar gjorde säteri av ägorna och Träskö blev härigenom ett av de få säterier som bildades i övärlden utanför de stora landen i innerskärgården. Vid rannsakningar 1679 upptäckte man dock att någon ståndsmässig byggnad inte fanns och att gården brukades av en bonde. Säterifriheterna drogs därför in. På 1800-talet ägdes Träskö by återigen av fiskarbönder. Vid laga skifte på 1850-talet fanns här sex gårdar. 1938 hade antalet minskat till tre. Träskö gård brukades fram till 1955.

Träskö kvarn är ett välkänt sjömärke på den höga klippan invid Träsköfjärden. Kvarnen uppfördes 1749 av bagaren Esaias Thiese och är en av de två bevarade väderkvarnarna i det en gång så kvarnrika Värmdö. Thiese bageri låg i Träskö by. Bageriet var ett kronobageri och levererade bröd till kronan. Bageribyggnadens rejäla grund finns ännu kvar, men är idag bebyggd med ett mindre hus. Kvarnen är en s.k. holländare eller hättkvarn, vilket betyder att den översta hättan som vingarna sitter i kan vridas i rätt riktning med vinden. Vid mitten av 1800-talet moderniserades kvarnen av bröderna Norberg och Sundskär, bl.a. med ett mekaniskt vridverk bestående av kuggsegment av gjutgods samt kugghjul med snäckväxel för vridning av kvarntaket. Kvarnen var i drift fram till 1903 och ännu finns all ursprunglig teknik kvar i kvarnen. Under 2009 har kvarnens vingar återställts och kugghjulen som vrider hättan har reparerats. Hembygdsföreningen arbetar för att åter kunna mala när seglen är på plats. Till kvarnen hörde även en mjölnarbostad men som 1904 ersattes av ett sommarhus som ännu står kvar på platsen. Träskö kvarn är ett välkänt sjömärke på den höga klippan invid Träsköfjärden. Kvarnen är en av två bevarade väderkvarnarna i det en gång så kvarnrika Värmdö, vilket gör den unik. Tack vare att kvarnen har all sin teknik och interiör bevarad i autentiskt skick har kvarnen höga byggnadshistoriska och teknikhistoriska värden och därmed även pedagogiska värden.