Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 72:1 KUNGSTORGET

Historik
När murar och vallar jämnats med marken kring 1807 användes området en tid för handel med timmer och virke och kallades då Trädtorget. Här fanns även frukt- och grönsaksodlingar. Först 1848 blev platsen ett mer officiellt salutorg. Då flyttades all handel från Stora Torget (Gustav Adolfs torg) hit, eftersom den ansågs förfula det nya Börshuset och den nya statyn av kungen från stormaktstiden. Platsen döptes först till Nya torget men fick 1852 sitt nuvarande namn.
På det nya salutorget såldes till att börja med alla matvaror, även kött, under bar himmel direkt från böndernas kärror. År 1850 byggdes en halvcirkelformad låg basarlänga som avgränsade torgplatsen ut mot vallgraven. Här kunde man köpa framförallt tyger och kläder. I östra hörnet av längan låg en polisstation. Basarlängan var enligt uppgift ritad av Heinrich Kaufman.

Kopplingen mellan bostadsområdena utanför vallgraven och Kungstorget var god genom en broförbindelse som ledde rakt till platsen.

För att få en mer hygienisk hantering av matvarorna bestämde stadsfullmäktige att en saluhall skulle byggas. Den stod klar 1888.

Runt torget etablerades tre mindre saluhallar i privat regi. Det var Bazar Alliance 1888 och Götahallen 1895 på torgets västra sida samt Torghallen 1899 vid norra sidan. Torget drog också till sig en mängd butiker som bl. a. låg i det Lagerbergska kvarteret öster om torget.
Den halvrunda basarlängan revs 1966. Bazar Alliance och Götahallen fick 1985 ge plats för ett nybygge.

Polisfinkan i östra hörnet av längorna gjordes på 1920-talet om till bostad för torginspektören, som också hade sin expedition där. Mot söder var en yttre ring med plats för hästar, som utgjorde dåtidens parkeringsproblem. För att lätta på trycket tog man 1918 fram planer på ett underjordiskt stall för torgbesökande i vagn eller till häst, men de blev aldrig genomförda.

Många planer för torgets förnyelse har presenterats genom åren. År 1974 fattades beslut om ett underjordiskt garage för bilar, men efter en livlig debatt och ockupation ändrades planerna 1976. Torget upprustades istället med trädplantering. Fasaderna vid torgets östra sida restaurerades 1986-1987.