Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 16:26 DROTTNINGGATAN 20

Historik
Innan låg här fem köpmanshus från 1800-talets första år och en grosshandlarbostad från 1877. Fram till 1915 huserade Apoteket Enhörningen på tomten, ursprungligen öppnat 1642.
Enhörningens förste apotekare var en tysk som hette Kilian Treutiger. Han sålde förutom medicin även kryddor, kryddat vin och sötsaker. En del av detta tillverkades på en örtträdgård inåt i kvarteret som brukade följa med apoteken på denna tid.
På 1600-talet och början av 1700-talet såg bebyggelsemönstret annorlunda ut. Köpmännens byggnader bestod av hus med gård och låga ekonomibyggnader. De torvtäckta bostadshusen ska enligt uppgift ha vänt sina gavlar mot Drottninggatan (också kallad Holländaregatan), medan lägre ekonomibyggnader, på grund av föreskrifter tegeltäckta, vette mot Hamnkanalen.
Detta var miljön för en händelse som enligt berättelser inträffade 1695. På taket till en byggnad, ägt av rådman Christian Schotte (nuvarande Drottninggatan 20) blev murmästargossen Burkus Schwartskopf överfallen av en nordafrikansk berberapa. (För mer läsning om berättelsen, sök på "Drottninggatan 20" på www.platsr.se).
Nuvarande byggnad uppfördes 1980 för byggföretaget SIAB, enligt ritningar av White arkitekter AB (R Falk). Det är ett andelshus med 74 bostadslägenheter om 2-5 rum och kök.