Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 55:1 M.FL. DROTTNINGGATAN 1-2

Historik
Mot Ekelundsgatan låg ursprungligen små tomter, bebyggda med enkla, låga hus. Mot Magasinsgatan var tomterna större och byggnaderna mer påkostade. En byggnad som stod ut var kronomagasinet från 1624, senare utbyggt i omgångar. Kvarteret med det gamla magasinet täcks idag av en enda byggnad, men de gamla väggarna återanvändes troligtvis när kvarteret fick dagens skala i slutet på 1700-talet. Det har sedan byggts om i omgångar, bl a av stadsarkitekten Gegerfelt på 1850-talet.
I början av 1800-talet efter en stor brand uppfördes trevåningshus mot Magasinsgatan. Övriga byggnader, bland annat mot Drottninggatan i kvarteret 56 Tre Remmare, blev bara två våningar höga och hade slutna fasader, brutna tak och små takkupor. I dessa hus rymdes både bostäder och verksamheter, bland annat en gelbgjutareverkstad. De låg kvar till 1920- och 30-talen när de ersattes med höga kontorsbyggnader. Under perioden 1924-1937 breddades Ekelundsgatan, och även Magasinsgatan på den plats där nybyggnaderna tillkom då vägglivet drogs in ett par meter. Under större delen av 1900-talet låg Mauritz Svenssons kafferosteri i hörnet Kyrkogatan/Magasinsgatan.