Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 54:11 M.FL. DROTTNINGGATAN 3-8

Historik
Efter branden 1804 bebyggdes tomterna mot Västra Hamngatan med trevånings stenhus som hade sparsamt dekorerade fasader. Mot Drottninggatan och Magasinsgatan låg baktomter med magasin. Stora ändringar skedde på 1880-talet då husen mot Västra Hamngatan i kvarteret 54 Alströmer revs. De ersattes av överdådigt dekorerade byggnader, uppförda av försäkringsaktiebolaget Brand- och Lifförsäkrings AB Svea och Göteborgs Enskilda Bank.
Halva anläggningen är ett verk av detta enda företag, Sveas byggnadskomplex i kv Alströmer, utbyggt i tre etapper: Västra Hamngatan 3/Drottninggatan 8 (1880-tal), Drottninggatan 6 (1890-tal) och Magasinsgatan 6/Drottninggatan (1920-tal).
Motsatt sida av Drottninggatan är också ursprungligen uppfört av en enskild byggherre, grosshandlare Levgren. De tre byggnaderna uppfördes i sten i två våningar 1838. Byggnader med ingång mot Västra Hamngatan och Drottninggatan innehöll bostad i övervåningen, medan byggnaden mot Magasinsgatan med mer sparsam dekor endast var lager och magasin.
De tre byggnaderna i kv Sparbanken påbyggdes med en våning 1881-82 med handelsman C L Berggren som byggherre. Fasaderna dekorerades samtidigt i nyrenässansstil, ett uttryck som bevarats fram till idag. Magasinsbyggnaden fick endast en enkel rusticering som avspeglar dess användning och Magasinsgatans karaktär av bakgata vid denna tid. En del av kvarteret innehades av White arkitekter under andra halvan av 1900-talet.