Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 12:11 M.FL. VARUHUSKVARTEREN

Kv 9 Perukmakaren/Kv 10 Värnamo
De två kvarteren var under 1600- och 1700-talen ett enda kvarter som sträckte sig från Östra Hamnkanalen till befästningarna.
Efter en omfattande brand 1792 anlades Fredsgatan och de två kvarteren bildades.
I Perukmakaren fanns ett femtontal tomter. De bebyggdes av hökare och hantverkare med enkla två- och trevånings stenhus. Kvarteret var fullt utbyggt cirka 1850. Den småskaliga bebyggelsen med kringbyggda gårdsrum innehöll en mängd olika verksamheter, en del av ålderdomlig karaktär, fram till rivningarna på 1960-talet. Parkeringshuset från 1966, enligt ritningar av Zimdals arkitektkontor, tar upp hela kvarteret.
Kvarteret 10 Värnamo har fått sitt namn efter den på 1800-talet välkända handelsgården Värnamo, belägen på hörntomten på Fredsgatan-Drottninggatan.
Cirka 1850 var hela kvarteret bebyggt med två- och trevånings stenhus med kringbyggda gårdar. 1864 etablerades en liten bosättningsbutik som kom att få stor betydelse för kvarterets utveckling. Det var Ferdinand Lundquists butik som sedan utvidgades till ett stort varuhus.
På 1950-talet upptog varuhusets verksamhet nästan hela kvarteret. Undantag var hörnet Östra Hamngatan 44 där Hallbergs Guld fanns sedan seklets början och hörnet Fredsgatan/Drottninggatan där biografen Odéon var belägen sedan 1920-talet. Även dessa köptes upp på 1960-talet. Hela kvarteret om- eller nybyggdes då och NK tog över gamla Ferdinand Lundquist.
I början av 1990-talet revs två äldre hus, Drottninggatan 43 och Kyrkogatan 50. De nya husen fick fasader som liknar de tidigare. Samtidigt ändrades fasaden i kvarterets sydöstra hörn och genomgående arkader byggdes ut längs Drottninggatan och Kyrkogatan.
På Drottninggatan 41 är ”Brasserie Ferdinand” inrymt i välvda källarrum som överlevt såväl bränder som rivningar sedan 1700-talet.
Historia om NK
NK, f.d. Ferdinand Lundquist är Göteborgs äldsta varuhus. Firman grundades 1864 av Ferdinand Lundquist vid Östra Hamngatan 42. Till en början fanns bara ett rum och ett biträde. Sortimentet bestod främst av glas, porslin och heminredningsartiklar. Bosättningsaffären utvecklades snabbt och övertogs av sönerna 1916.
Fastigheterna i östra delen av kvarteret förvärvades efter hand och på 1940-talet bestod varuhuset av Östra Hamngatan 42, Drottninggatan 41 och kyrkogatan 50. Snickeri- och tapetserarverkstäder fanns på Kyrkogatan 52 medan utställningslokaler, syateljéer, reparationsverkstäder och garage fanns i kvarteret intill.
Företaget levererade inredningar bl.a. till de stora rederierna och man hade butiker ombord på Svenska Amerika Linien. Andra stora artiklar var linoleummattor och neonanläggningar (ritade av egna ingenjörer) samt sportartiklar.
I samband med en genomgripande om- och nybyggnad 1970-1971 ändrades varuhusets namn till NK.

Kv 11 Arkaden/Kv 12 Härbärget
På 1600- och 1700-talen bildade kvarteren Arkaden och Härbärget ett enda långt kvarter. Efter en omfattande brand 1792 anlades Fredsgatan och avdelade de två. De två kvarteren fick stenhus i två-tre våningar.
På 1890-talet revs en del av kv Arkaden då Sveriges enda privatägda gata, ”Arkaden”, drogs snett igenom kvarteret och en stor tegelbyggnad med torn uppfördes. En liknande byggnad planerades för andra delen av kvarteret men blev aldrig utförd.
I kvarteret fanns flera kända företag, bl.a. Arcade restaurang och smörgåsaffär, Brobergs Tobakshandel, Törnstens herrekipering, Waidele musikaffär, Stibergs hörna och Hugo Bonanders damfrisering.
Samtliga hus revs 1969-1974 då de tre nuvarande byggnaderna uppfördes.
Även i kv Härbärget revs flera byggnader, år 1972, Grand Hotells huvudbyggnad mot Södra Hamngatan samt några anslutande byggnader mot Drottninggatan. De ersattes av nuvarande kontors- och butikskomplex.