Stäng fönster Värmdö kn, ÖVERBY 5:1 M.FL. ABBORRKROKEN

Historik
Överbys ägor på norra Vindö var bland de första i Värmdö kommun som styckades för fritidshus. Abborrkroken på Vindös nordvästra del exploaterades i början av 1930-talet av Aktiebolaget Johannes Swenson, en grosshandlare i Stockholm som med tiden i stället kom att ägna sig åt fastighetsförsäljning. År 1932 förvärvade Swenson 1½ mantal Överby nr 1 med Högbena och Hummelmora på Vindö. Syftet med exploateringen var att skapa tomter för sportstugor. År 1933 fastställdes två planer för Abborrkroken, varav den ena omfattade cirka 100 fastigheter och den andra närmare 80. Redan samma år som planerna fastställdes påbörjades avstyckningarna som i första omgången omfattade 78 lägenheter. Avstyckning av ett sjuttiotal lägenheter följde året därpå. Tomterna i Abborrkroken hade en medelstorlek på 4 340 kvadratmeter och kostade i genomsnitt 1 200 kronor, vilket var lägre än i många andra samtida nya sportstugeområden i Stockholm. Under andra världskriget upphörde styckningen och försäljningen av tomter nästan helt och bussförbindelserna försämrades. Aktiebolaget Johannes Swensons fastighetsaffärer gick allt sämre och 1948 överlät företaget den kvarvarande marken till Vindö-Överby villaägareförening, som bildats fyra år tidigare.De bofasta på Abborrkroken hjälpte till vid sportstugebyggena. Tomtstyckningarna skapade arbeten och medförde en ökning av den fasta befolkningen på Överby på 1940- och 50-talen. Arbetstillfällen skapades för byggnadssnickare, montörer, handlare och personer som arbetade med trafik. Möjligheter fanns också för de bofasta att sälja jordbruksprodukter och fisk. Redan på 1930-talet öppnade en kiosk där man kunde köpa mjöl och bröd och 1944 öppnade en affär.