Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 12:11 M.FL. BRUNNSPARKEN

BRUNNSPARKEN
Där Brunnsparken ligger idag låg stadens första järnvåg. Området var mycket mindre än idag då järnvågen låg på en holme i Stora Hamnkanalen. Omkring 1750 gjordes utfyllnader av en sandrevel öster om denna holme. På den nya holmen som skapades uppfördes ett sockerbruk (senare ombyggt till dagens Palacehuset). Sockerbruket hade förbindelse med de båda Hamngatorna genom små träbroar.
Järnvågen flyttades 1802 till en tomt nära nuvarande Järntorget och denna holme fick en helt ny användning. En park anlades 1822 med fina planteringar. År 1834 byggdes en brunnsinrättning i parken.
År 1861 igenfylldes kanalen mellan Brunnsparken och Södra Hamngatan. Mot Norra Hamngatan behölls dock kanalen som fortsatte vidare mot Drottningtorget. Platsen får nu ett helt annat uttryck, vilket ett fotografi från år 1863 berättar om (se Fotografier i listan till vänster). Parken som integrerats med södra sidan av innerstaden har gett stadslivet andrum. Mitt i bilden syns den gamla Lejonbron och dess stenvalv i kanalen.
Ett år senare, 1864, ersattes Lejonbron med en bro i gjutjärn.
Brunnsinrättningen som ändrats till ett bad försvann 1879.
Under 1880-talet förskönades parken med planteringar och en fontän med skulpturen "Såningskvinnan", även kallad Johanna i Brunnsparken. Initiativet till detta togs bl.a. av P Fürstenberg som nyligen inrett en förnämlig bostad i den gamla sockerbruksbyggnaden.
Den nya statyn gjorde att Lejonbron bytte namn till Fontänbron. Bron tappade nu sin täta förknippning med Gustaf Adolfs Torg medan den fick starkare koppling till Brunnsparken.
Från 1900-talets början då det gamla sockerbruket blivit Palace Hotel fanns en sommarterrass ut mot parken.

KVARTEREN LÄNGS SÖDRA HAMNGATAN
Söderut låg sedan 1600-talet långsträckta träkvarter typiska för den första stadsplanen från 1619-1621. När dessa täta kvarter brann 1792 drogs Fredsgatan fram och delade upp ett kvarter i två: nuvarande 12 Härbärget och 11 Arkaden. De nya byggnaderna uppfördes i sten och gränsade österut till bastionen Carolus Rex. I de två kvarteren låg på 1800-talet bland annat Grand Hotell Haglund (tidigare Bloms Hotell) och på 1900-talet Waidele Musikaffär. De flesta husen revs 1969-1974. Den ursprungliga kvartersstrukturen med små tomter och kringbyggda gårdar ersattes av nuvarande kontors- och butikskomplex.

KVARTEREN LÄNGS NORRA HAMNGATAN
Den norra sidan av Brunnsparken är präglad av saneringen i Östra Nordstaden som genomfördes under 1960-talet. Den består av tre kontors- och affärshus uppförda 1967-1986, och Thulehuset från 1937. Varje byggnad ersatte flera byggnader uppförda under 1800-talet i olika utföranden och med diverse olika verksamheter - t.ex. järnaffär, plåtslageri, tobaksfabrik och bostäder.