Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 4:1 M.FL. KUNGSPORTSPLATSEN

Historik
Denna plats har sedan stadens grundande varit dess södra entré. Här låg den södra stadsporten, Kungsporten. Kungsporten var den mest påkostade av de tre stadsportarna. När ett vallraseringskontrakt upprättades 1807 mellan Kronan och Göteborgs stad bestämdes att Kungsporten skulle bevaras. Drygt 30 år senare raserades den ändå.
Vid Kungsportsplatsen ligger det lilla låga kvarteret Johannes Dux som började byggas 1814 på resterna efter bastionen med samma namn. Kvarteret var helt utbyggt 1855.
I den öppna platsens nordvästra del möter ett anmärkningsvärt smalt och spetsigt kvarter, 24 Idogheten, som fått sin form på grund av att de tidigare befästningarna sträckte sig hit. Ursprungligen hade kvarteret ett tiotal genomgående tomter. År 1899 sammanbyggdes kvarteret till en saluhall, "Torghallen". I mitten av 60-talet brann kvarterets östra del, vilket ledde till att en förstörd byggnad fick rivas. I mitten av 1990-talet drabbades f.d. Torghallen av brand och byggnaden återställdes då med en passage genom kvarteret. 2003 restaurerades Ölhallen 7:an. I slutet av decenniet byggdes slutligen Hotel Avalon i öster på den plats där branden skedde under 60-talet. Byggnaden med sin höga, spetsiga fasad dominerar idag vyn åt detta håll från Kungsportsplatsen.
På andra sidan Östra Hamngatan ligger kvarteret Gamle Port som upptas av endast en byggnad, uppförd på 1840-talet. Kvarteret har fått sitt namn efter Kungsporten nyss rivits. Det ligger på en utfylld del av vallgraven mellan bastionerna Gustavus Magnus och Johannes Dux. I samband med utfyllnaden anlades en liten kanal öster om kvarteret. Den förband Östra Hamnkanalen med vallgraven och togs bort när Östra Hamnkanalens södra del fylldes igen vid sekelskiftet.
I Kungsportsplatsens östra del samlas också byggnader i kvarteren Vattenkällan, Bastionen och Manegen runt en bilfri torgbildning.
Kvarteret 7 Vattenkällan är ett smalt, långsträckt kvarter som formats av att det begränsats av befästningarna. Det består av ett affärshus i vitputsad funktionalism som ersatte tvåvåningshus med brutna tak. Kvartersnamnet härrör från den vattenreservoar som låg vid kvarterets sydvästra hörn. Reservoaren byggdes 1797 för att ta emot Kallebäcksvatten som började ledas in till staden 1786. Kring sekelskiftet 1900 gjordes stora förändringar i och intill kvarteret. Östra Hamnkanalen fylldes igen, vattenreservoaren revs och mitt i Östra Hamngatan restes en staty över Karl IX. På 1930-talet skedde ytterligare förändringar när Centrumhuset byggdes. Statyn flyttades till platsen där vattenreservoaren tidigare legat för att lämna plats åt den ökande biltrafiken.
Kvarteret 5 Bastionen byggdes ut cirka 1850-1856, med framförallt handelsmän som byggherrar. Under 1800-talets slut och 1900-talets första decennier genomfördes flera stora ombyggnader mot Nygatorna. Fasadernas utsmyckning ändrades, taken höjdes, vindar inreddes och gårdar byggdes över. Hörnhuset Östra Larmgatan/Lilla Nygatan byggdes om till en av Göteborgs största biografer, Palladium. 2008 stängde biografen, nästan 90 år efter öppnandet.
Kvarteret Manegen sätter ett tydligt avtryck i Kungsportsplatsen i form av den rundade tegelfasaden med Restaurang Gamle Port. Byggnaden uppfördes av och för byggmästare A Krüger år 1856.