Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 23:12 M.FL. GRÖNSAKSTORGET MED OMGIVNINGAR

GRÖNSAKSTORGET
Kvarteret Blomsterkvarnen vid Grönsakstorget har sedan vallarnas rasering haft anknytning till blommor och grönt. Större delen av kvartersytan och marken ner mot vallgraven användes i början av 1800-talet som trädgård. 1876 anlades Grönsakstorget för försäljning av blommor och grönsaker.
År 1851 bebyggdes den östra delen av kvarteret och då låg den Polermanska trädgården fortfarande kvar. Den västra delen tillkom 1863 och samtidigt om- och påbyggdes det östra huset så att en monumental, fyra våningar hög fasad skapades ut mot vallgraven och det blivande torget. Att uppföra så höga hus var ovanligt vid denna tid.
Kvarterets eleganta rundade form mot Västra Hamnkanalen är en anpassning till Västra Hamnkanalen som svängde just här.
I slutet av 1800-talet togs stora skyltfönster upp i bottenvåningarna. Där fanns bl.a. blomsterhandel och fiskhall. Trädgårdsföreningens fröhandel låg en tid vid torgets västra del.
Bara en mindre del av Grönsakstorget används idag för försäljning. Resten är parkeringsplats. Mitt på torget står en hög lyktstolpe och intill finns enligt uppgift en vattenpost som fram till 2000-talet använts av blomsterförsäljaren.
Den andra byggnaden som inramar torget är en del av kvarteret Saluhallen, i form av en ståtlig hörnbyggnad med nyrenässansfasad. Dess form kommer av att bastionen Johannes Dux vidtar här. Sin stil fick byggnaden vid en ombyggnad 1891 när det togs över av Göteborgs och Bohusläns sparbank.

ALLMÄNNA SAHLGRENSKA SJUKHUSET OCH GAMLA LATIN
Kvarteren väster om Grönsakstorget reserverades för friliggande offentliga byggnader. Hit flyttade Allmänna och Sahlgrenska sjukhuset, Gymnasiet eller Elementarläroverket som det nu kallades samt Engelska församlingen. De hade alla tidigare haft sina lokaler inom slutna kvarter och fick efter flyttningen fritt placerade tegelbyggnader omgivna av planteringar.
Sjukhuset erhöll den största och bästa tomten närmast Västra Hamnkanalen. Det började uppföras 1848 enligt ritningar av Gegerfelt. I kvarteret intill byggdes 1857-1861 Elementarläroverket ritat av Strömberg.
År 1848 togs marken där Carolus Dux låg tidigare i anspråk för ”Allmänna och Sahlgrenska sjukhuset”. Det höga och fria läget ansågs särskilt lämpligt för ett sjukhus. Efter år 1900 har sjukhusbyggnaden använts för andra ändamål. 2008 blev det universitetsbyggnaden Pedagogen (Hus A). Norr om sjukhusbyggnaden låg en träbyggnad från år 1912 med ”Trädgårdshallen”. Denna brann ner 1967 och tomtytan är nu en spårvagnshållplats.
Väster om den gamla sjukhusbyggnaden vidtar ett område som är en utfyllnad mellan bastionerna Carolus Dux och Christina Regina som rätat ut vallgraven. Här ligger Pedagogen Hus B (uppförd 2008) och Pedagogen Hus C (gamla Elementarläroverket uppfört 1857-1861). Området var obebyggt till slutet av 1850-talet genom sammanslagning av det gamla gymnasiet och trivialskolan. Åren 1857-1861 uppfördes en skolbyggnad på västra delen av tomten och en gymnastikbyggnad på den östra. På 1960-talet revs gymnastikbyggnaden och när ”Trädgårdshallen” i kvarteret intill brann uppfördes en provisorisk hall för blomsterförsäljning på f.d. skoltomtens nordöstra hörn.

SPRUTHUSET OCH ARBETARINSTITUTET
Norrut omfattar den valda anläggningen även Kvarteret 31 Spruthuset nordväst om Pedagogens huvudbyggnad. Detta kvarter är glest bebyggt och omfattar endast två fritt liggande byggnader, f.d. Spruthuset och f.d. Arbetarinstitutet. Det ligger på rester av befästningsmurar och utfyllda delar av vallgraven.
Under 1850-talet byggdes ett spruthus och ytterligare ett par mindre hus i kvarterets norra del. Den södra delen överlät Göteborgs stad utan kostnad till Handelsinstitutet 1872. Här uppfördes sedan en skolbyggnad för institutet med bidrag från den Renströmska fonden. Handelsinstitutet flyttade från kvarteret 1914 och huset användes sedan av Handelshögskolan, Föreningen Norden, Arbetarinstitutet och andra bildningsförbund. Den påkostade byggnaden med sin lilla trädgård har sedan tillkomsten dominerat kvarteret och varit ett viktigt inslag i området både genom sitt utseende och sin användning. På tomt nr 2 uppfördes 1916 en envånings byggnad. Den innehöll bl.a. garage. På 1970-talet blev lokalen porrbiograf och 1981 revs byggnaden. Marken används idag som lekplats för barnen i Gustaviskolan.

STENSTADEN OCH ARTILLERISTALLET
Ytterligare norrut vidtar de tätare stadsmässiga kvarteren med byggnader uppförda under olika tider från 1833-1935, bland andra Artilleristallet (ursprungligen uppfört 1833-35) och en kontors- och bryggerifastighet för bl.a. punschtillverkning (arkitekt I G Clason, uppfört 1902).