Stäng fönster Värmdö kn, NORRA LAGNÖ 1:2 M.FL. NORRA LAGNÖ

Historik
Norra Lagnö är en av de många öar i Stockholms skärgård som präglas av de rikt ornamenterade sommarvillorna från förra sekelskiftet. Redan i slutet av 1880-talet fanns många sommarvillor på Norra Lagnö som därmed var ett av de områden i Stockholms skärgård som tidigast fick en omfattande sommarvillebebyggelse. Byggnationen kom igång tack vare att byggmästare O.J. Haglund köpte Norra Lagnö gård som såldes på auktion 1881.
Lagnö gård var under 1700-talet en mindre by, bestående av tre gårdar, Östergården, Mellangården och Västergården. Den gamla bykärnan med den gamla byvägen går ännu idag att urskilja från 1700-talets storskifteskarta. Till Lagnö by hörde även öarna i Torsbyfjärden som främst användes för bete. På 1800-talet köpte ägaren till Östergården upp större delen av de övriga gårdarnas mantal och blev därmed den största jordägaren i byn. När gården på 1880-talet såldes till byggmästare Haglund startade en omfattande byggnadsverksamhet för sommargäster på Norra Lagnö.
Först börjar nordvästra Lagnö bebyggas med villor längs med Torsbyfjärden närmast Karlsruhe ångbåtsbrygga samt vid Lagnö ångbåtsbrygga. Därefter uppförs villor utmed Lagnövägen på höjden ovan Lagnö brygga samt i sluttningen mot Lagnö gårds åkermarker och mot Långsundaviken. Mellan åren 1884-1887 uppfördes ett 20-tal villor på de avstyckade tomterna på västra Lagnö. Avstyckningarna utefter Lagnös östligaste udde satte igång kring 1900. Från slutet av 1920- fram till 1960-talet har sportstugor och enklare sommarstugor byggts till på öarna och även under nyare tid har öarna fått tillskott av ny bebyggelse med både enklare hus och större villor. I sommarvillorna kunde ägaren ge uttryck för sin personlighet och smak varför villorna kan visa upp olika typer av stildrag. Tidigast och även på Norra Lagnö, dominerar schweizerstilen med sin lövsågeriarkitektur. Kring 1910 ersätter jugend- eller de nationalromantiska villorna de svulstiga 1800-talsvillorna.