Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 53:17 M.FL. KVARTERET 53 RESIDENSET

Historik
Tomterna vid Södra Hamngatan hörde tidigt till de mest attraktiva i staden och utnyttjades från 1600-talet för påkostade byggnader. Vid Stora hamninloppet (Stora Bommen) lät generalguvernören Lennart Torstensson uppföra ett privatpalats 1648. År 1658 blev det residens för kungen och har sedan 1700-talet använts som landshövdingens reseidens.
Vid en brand 1804 skonades endast residenset och det angränsande landstatshuset. På övriga tomter uppfördes direkt efter branden stenhus i två-tre våningar. Ett undantag var Lilla Torget 1 (Wijkska huset) som byggdes högre år 1851.
I kvarterets västra del utvidgades länsstyrelsens lokaler successivt. Ett nytt landsstatshus uppfördes 1923. År 1942 tillkom ett kontorshus mot Badhusgatan och här uppfördes också en hörsalsbyggnad 1995.
År 1961 revs Lilla Torget 2 som var en viktig del i torgmiljön. Ca 25 år senare bebyggdes tomten igen.