Stäng fönster Göteborg kn, VASASTADEN 10:9 M.FL. FÖRENINGSGATANS VILLAOMRÅDE

Historik
Detta starkt kuperade område fanns med i utkanten av 1866 års plan för Vasastaden. Omkring 1872 utarbetades här en stadsplan för en tätare villabebyggelse. En ny gata kallad Trädgårdsgränd (från 1882 Föreningsgatan) drogs fram i söder.
Omkring 1880 stod området klart med drygt 20 villor. Tre var av sten och övriga av trä. De flesta av villorna uppfördes efter ritningar som signerats av arkitekterna H Hedlund och C Fahlström, utförda för planens upphovsman Victor von Gegerfeldt. Villorna var huvudsakligen utförda i nordisk stil, som var Gegerfeldts stora favorit och samstämmigt med dåtidens vurm för det nationella. De innehöll stora bostäder med en relativt påkostad inredning.
Flera av villorna placerades uppe på murade terrasser vilket gjorde att de liknade landshövdingehus fast utan bostadsvåning i källaren. De målades oftast i mörkbrun färg. Området kallades länge för Tjänstemannastaden då det var tjänstemän som ingick i föreningen och länge bebodde området.