Stäng fönster Göteborg kn, JOHANNEBERG 31:10 VASA SJUKHUS

Historik
området är gestaltat som en helhetsmiljö. Byggnaderna är i huvudsak uppförda 1884-88 med kompletteringar vid entrén mot Landala 1904 och 1911 och vid Gibraltargatan 1929.
Göteborgs Arbets- och försörjningsinrättning som anstalten officiellt hette uppfördes 1884–88 enligt ritningar av den välkände arkitekten A C Peterson. Anstalten som hade plats för drygt 1 000 personer omfattade en administrationsbyggnad, tre stora arbetshus, två barnhus, ”dårhus” med särskild promenadplats samt ekonomibyggnad. Mellan husen anlades planteringar. En viktig del av verksamheten var det jordbruk som drevs på egendomen Gibraltar in på 1900-talet. I början av 1900-talet byggdes anläggningen ut med bl a ett nytt arbetshus och en portvaktsstuga ritad av arkitekten H Hedlund 1911. Då hade antalet intagna stigit till över 1 500. 1929 uppfördes ett särskilt bostadshus för de anställda och ett par år senare byggdes kapell och bårhus.
Verksamheten flyttade ut 1939 och ”Bracka” blev istället Vasa Sjukhus. Därefter har en rad om- och tillbyggnader gjorts. Ekonomibyggnadens skorsten togs ner på 1980-talet och 1995 revs kapellet. 1997–98 började området att tas i anspråk av Chalmers. Sjukhusområdet var tidigare stängt mot staden med staket.