Stäng fönster Göteborg kn, JOHANNEBERG 1:5 M.FL. NEDRE JOHANNEBERG

Historik
En första stadsplan för området utarbetades 1904 men denna omarbetades helt av stadsingenjören A Lilienberg och en ny plan fastställdes 1917. Typiskt för den Lilienbergska planen är ”storgårdskvarteren” och de oregelbundna gatu- och gårdsrummen som anpassats till den kuperade terrängen. Området bebyggdes med tegelhus i 5–7 våningar 1924–38. Den första utbyggnaden genomfördes 1924–28 och omfattade två kvarter vid Terrassgatan som utformades i 1920-talsklassicistisk stil. De följande tre kvarteren byggdes 1928–37 och här finns flera exempel på byggnader i funktionalistisk anda. Kvarteret Entitan som uppfördes 1935–38 har tydlig funktionalistisk karaktär. Här har stadsplanen reviderats så att kvarterets gård är öppen mot söder. Även för området kring Johannebergskyrkan (kv 29 Lappmesen) gjordes en stadsplaneändring och ett grönområde lades ut. För kyrkan hölls en arkitekttävling 1934 och uppdraget gick sedan till Sigfrid Ericson. Kyrkan stod klar 1940. Flera av tidens välkända arkitekter medverkade vid utbyggnaden, bl a J Jarlén, C Hj Zetterström, E Torulf och N Olsson. Fram till 1970-talets mitt genomfördes endast mindre förändringar eller ombyggnader i bostadshusen. De senaste åren har cirka 1/3 av bebyggelsen ändrats genom moderniseringar som omfattat byte av fönster och dörrar. I omkring tio hus har större ombyggnader gjorts. Området som helhet har trots förändringarna kvar sin ursprungliga karaktär.