Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDA 744:555 M.FL. LISEBERGS NÖJESPARK

Historik
Ett landeri var en avgränsad mark som tillhörde staden och som låg utanför det bebyggda stadsområdet. Magistratet fördelade arrendena på stadens mark. Syfte med att inrätta landerier var att ge möjlighet för stadens invånare att bruka jorden. Städernas befolkning var beroende av sitt självhushåll av jordbruksprodukter vid sidan om hantverk, handel och förvaltning. Landerierna arrenderades ut till personer med bostad i staden. Därmed kunde familjens tomtmark inne i staden användas till annat än byggnader för djurhållning och förråd. Besittningsrätten kunde säljas däremot inte marken som ju var stadens. Landerierna kom att i stor utsträckning arrenderas av magistratens ledamöter och framstående köpmän. Arrendatorerna bebodde landeriet främst sommartid.
Liseberg var i början av 1800-talet ett landeri med bostadshus, ekonomibyggnader, en stor trädgård mot Mölndalsån och en park på Geteberget. I samband med jubileumsutställningen 1923 iordningställdes området som nöjesfält. Det gamla entréläget mot Örgrytevägen behölls och landeriets två bostadshus byggdes om till värdshus och kontor. Framför den gamla huvudbyggnaden anlades en damm och runt om uppfördes lätta eleganta träbyggnader i klassicistisk stil. År 1940 tillkom entrén med sina torn. Övriga delar av den gamla trädgården fylldes med nöjesattraktioner av olika slag medan parken bibehölls. Väster om entrén placerades några byggnader som tillhörde utställningen, bl a Forssjögården (idag kallad Rosa villan) och en kvarn, en ryggåsstuga tillkom 1929.