Stäng fönster Göteborg kn, SKÅR 40:5 F.D. LYCKHOLMS BRYGGERI

Historik
Under 1800-talet tillkom flera industrier i Skår, längs Mölndalsån bl a Almedals Textilfabrik på 1840-talet, Lyckholms bryggeri på 1880-talet och Forshaga Linoleumfabrik cirka 1910. Inom övriga delar av Skår drevs jordbruk och till gårdarna hörde också några torpställen.
I västra delen av Skår revs industrier och bostadshus i samband med utbyggnaden av Kungsbackaleden. Men delar av industribebyggelsen vid Mölndalsån ligger kvar, däribland Lyckholms bryggerier.

LYCKHOLMS BRYGGERIER HISTORIA
Bryggeriet grundades 1880 av J W Lyckholm som köpt mark från Skår Västergården. Tomten låg intill Mölndalsån som gav goda transportmöjligheter för bränsle och råvaror. För att klara bryggeriets behov av gott vatten inköptes också mark kring Kallebäcks källa. Anläggningen byggdes ut i flera etapper fram till 1950-talet.
Första etappen uppfördes 1880–81 enligt ritningar från A L Thunes Mekaniska verkstad i Oslo. Den omfattade mälteri, brygghus, jäskällare, lagerkällare samt ångpanne- och maskinhus på tomtens södra del mot nuvarande Skårs led. 1882–86 utökades bryggeriet med en lagerkällare längs östra tomtgränsen, ett stall vid västra sidan och ett nytt pannhus.
Åren 1889–91 genomfördes också flera nybyggnader och större ombyggnader. Då tillkom bl a nya mälteriet mot Mölndalsån och inne på gården uppfördes en villa av sten som innehöll kontor och bostadslägenhet för J W Lyckholm. Villan som var mycket påkostad och omgavs med planteringar ritades av den välkände arkitekten A C Peterson. I närheten av villan byggdes samtidigt ett bostadshus av trä med små lägenheter för bryggeriets arbetare.
1898 utvidgades anläggningen med ett område mot norr. Här anlades en större trädgård och marken användes bl a till ett nytt bostadshus för bryggmästaren, senare bostad för disponenten. Vid 1900-talets början byggdes också bostäder för de anställda öster om själva bryggeritomten. (Skårsbo, Skårshaga och Wilhelmsro 1–2.)
Efter sekelskiftet gjordes flera om- och tillbyggnader inom bryggeriet bl a utökades brygghuset genom en påbyggnad år 1900 och en tillbyggnad 1953. 1927 gick J W Lyckholm samman med Pripps bryggeri.
Bryggeriet lades ner 1975 och byggnaderna har sedan dess använts som verkstäder, kontor m m. De anställdas bostäder utanför bryggeritomten revs i samband med utbyggnaden av Kungsbackaleden och i norr har disponentvillan med anslutande trädgård ersatts med en stor industribyggnad.