Stäng fönster Stockholm kn, LÖVHOLMEN 16

Historik
Den Palmcrantzka fabriksbyggnaden uppfördes 1889 för tillverkning av framförallt den lätta slåttermaskin som konstruerades av Helge Palmcrantz på 1870-talet. Byggnaden bestod i den södra delen av en stor fabrikssal och i den norra delen av tre våningar där bottenvåningen upptogs av snickeriverkstad, ångmaskin- och ångpannerum. Våning 1 trappa innehöll två kontorsrum, ritsal och en mindre verkstad för experiment samt förråd. På andra våningen fanns ett större verkstadsrum med magasinsutrymme. I anslutning till fabrikshuset hörde också en smedja (Lövholmen 12, hus 8) med tre dubbelhärdar, 2 ugnar, ånghammare, hejare och ångmasin samt en målarverkstad, med en stor sal och en lackerugn.(byggnaden riven).

År 1902 flyttade färgfirman Wilhelm Becker ut sin produktion till lokalerna på Lövholmen som då ägdes av AB Lövholmens Fabrikstomter. Firman ombildades 1906 till aktiebolag och vid denna tid inköptes den Palmcranzska fabriken och smedjan som disponerats sedan 1902. 1904 godkändes fabriken formellt för fernissframställning, trots att tillverkningen redan pågick. 1919 utökades produktionen med en avdelning för konstnärsfärgerna vilka släpptes på marknaden 1912. 1918 gjordes ombyggnad för färgtillverkningens behov som medförde att den stora fabrikssalen i husets södra del uppdelades i flera olika lokaler med enkla träväggar. Låga tillbyggnader av trä tillkom vid husets södra och västra fasad. 1958 höjdes den norra delen av byggnaden med ca 1,5 m och fick en ny takkonstruktion av strängbetongbalkar och längre ner i huset gjordes vissa förstärkningar av betong. Byggnaden användes i produktion fram till 1973, varefter den tjänade som förråd. Vid stadsmuseets inventering 1979 utnyttjades fabriksbyggnaden främst som förråd. I slutet av 1980-talet räddades byggnaden från rivning och genomgick under 1990-talet en större renovering för att omvandlas till konstnärsgalleri och kontor. Vid ombyggnaden revs alla trätillbyggnader som lastkajer och hiss. 1995 tillkom hiss för kravet på tillgänglighet. Våren 2006 såldes Beckers f.d. anläggningen på Lövholmen till Skanska. Byggnaden rymmer i dag institutionen Färgfabriken. Verksamheten startade 1995 som en stiftelse grundad av Sveriges Arkitekter och de då av Lindéngruppen AB ägda Alcro-Beckers AB och ColArt Sweden AB.