Stäng fönster Stockholm kn, LÖVHOLMEN 15 CEMENTA OCH MAXIT

Historik
På platsen för Svenska Cementaktiebolagets etablering fanns sedan början av nittonhundratalet en industriverksamhet med varv och sågverk. Utfyllnader på fastigheten skapade en väsentligt större tomtareal. En 100 meter lång betongkaj med 6 meters vattendjup byggdes också.

1945 beslutade AB Skånska Cementaktiebolaget att bygga en stor stockholmsnära fabrik för kalkbrytning i Stora Vika söder om staden. Man bestämde att Lövholmen skall bli platsen för cementdepå, utskeppning samt tillverkning av cementprodukter. Man ville ”enligt modernaste amerikanska mönster tillhandahålla cement i lös vikt” men sk ”säckad vara” skulle också finnas. Fyra silos uppfördes med en kapacitet som skulle motsvara Stockholms vinterbehov (hus 3). En packeribyggnad byggdes och tankbilar inköptes, murbruksfabriken för torrbruk fick också kran och kranbana. 1948 startade driften på Lövholmen och 1960 tillkom ytterligare två silos.

De äldre byggnaderna på platsen byggdes till eller förändrades för Svenska Cementaktiebolagets behov och nya byggnader för verksamheten som silos och murbruksfabrik uppförs. Kalkföretaget AB Karta & Oaxen Kalkbruk ägdes av Svenska Cement AB och skulle driva murbruksfabriken. En helt ny personalbyggnad uppfördes längs Lövholmsgränd i hörnet vid Trekantsvägen (hus 1). I den lägre delen av byggnaden inrymdes verkstäder. Byggnaden intill på Trekantsvägen, tidigare Gernandts Färgfabrik, blev försäljningskontor, expedition och vaktlokal (hus 2). De äldsta byggnaderna på tomten, den gamla fabriksbyggnaden från 1905 samt det tillhörande kontoret (hus 4 och 5), byggdes på och till för att inrymma kontor och laboratorier. I den äldre kontorsbyggnaden intill (hus 6) inreddes för kontor och företagets eget rederi. Genom åren förändras byggnaderna på fastigheten och murbruksfabriken, det gamla packeriet och lagret byggdes ihop vart eftersom (hus 8). I slutet på 1970-talet jobbade ca 50-60 personer i Cementas verksamhet i Lövholmen.

Murbruksfabriken används idag av maxit Sverige AB. Här sker fortfarande tillverkning av sk torrbruksprodukter för den småskaliga byggnadsmarknaden. Cementas verksamhet på platsen består i depån av både våt- och torrcement. Sjötransporterna kommer två gånger i veckan från kalkbruken i Slite och Degerhamn med fartyg. Lossning sker dygnet runt och 400 ton cement avlastas med hjälp av ett helautomatiserat övervakningssystem. För verksamheten är idag endast fyra personer anställda för den löpande driften. . De äldre kontorsbyggnaderna (hus 4- 6) hyrs ut externt,

Källor:
Industrimiljöinventeringen 1979