Stäng fönster Värmdö kn, EKNÖ 1:892 M.FL. SANDHAMN

Historik
Sandön ingick tillsammans med Runmarö, Skarprunmarn, Vindalsö och Eknö i den donation som Magnus Ladulås på 1280-talet lät göra till S:ta Clara kloster i Stockholm. När Sandhamn redovisas i skattläggningshandlingar från 1500-talet ligger den under Eknö by. Ön var då med största sannolikhet obebodd och användes av Eknöborna som en betesholme. Från åtminstone 1600-talet hade fiskarbönderna på Eknö lotsning som bisyssla. Endast en lots var enligt uppgift bosatt på Sandön under 1600-talet.Under 1700-talet fanns tre stugor på ön som tillhörde lotsarna, men inte förrän efter 1800-talets mitt övergav man Eknö by för att bosätta sig permanent i Sandhamn. Lotsningen hade då blivit huvudnäring i stället för binäring som tidigare. Med lotsningen kom tullen. Det ännu bevarade tvåvånings timrade och reveterade tullhuset uppfördes 1752 efter ritningar av Carl Hårleman och är idag byggnadsminne.

Sandhamn växte under 1800-talet ut till att bli en av skärgårdens största samhällsbildningar. År 1865 fick ön reguljär ångbåtsförbindelse med Stockholm och Sandhamn blev snabbt en populär sommarort. Konstnärer och författare var kända besökare på Sandhamn såsom Anders Zorn, Albert Engström och August Strindberg. Kungliga Svenska Seglarsällskapet KSSS blev snabbt en populär samlingspunkt för seglare.

Under slutet av 1800-talet byggdes ett flertal sommarvillor samtidigt som de bofasta lät bygga om sina bostadshus efter samma ideal. Bebyggelsen i det centrala Sandhamn är en blandning av äldre timrade traditionella boningshus och sommarvillor från sekelskiftet 1900.

Mot söder inramas byn av resterna av det sandtag som var en viktig inkomstkälla och fram till in på 1900-talet drev som en binäring på ön. Så länge segelskutorna var i bruk sålde man sand som ballast och under 1900-talets första del såldes en hel del sand som byggmaterial till Stockholm.

Uppe på höjden ovanför samhället ligger lotsutkiken från 1962 samt Sandhamns kapell. Kapellet invigdes 1935 och har fått en enkel utformning på ett för skärgårdskyrkorna traditionellt sätt. Den villa- och fritidshusbebyggelse som tillkommit under 1900-talet har fått en utformning som gör att den väl smälter in i området.