Stäng fönster Nyköping kn, MIDGÅRD 3 ODD FELLOW

Historik
Odd Fellow-huset i Nyköping ritades av arkitekt Ragnar Östberg och invigdes 1913. Odd Fellow-orden har sitt ursprung i 1700-talets England och den första logen bildades i USA 1819. Till Sverige kom orden 1884 och 1910 bildades den första logen i Sörmland, nr 44. Samma år gav styrelsen i uppdrag åt arkitekt Ragnar Östberg att göra ett förslag till utformning av ett ordenshus. På våren 1911 visade Östberg de första skisserna. Han inspirerades enligt egna brev av de medeltida riddarborgarna, speciellt vad gäller ordenssalens utformning. I nationalromantikens anda användes äkta material som tegel i både fasad, tak och invändigt i golvbeläggning. Det branta taket har lockpanel i takfallsriktningen och enkupigt taktegel. Matsalen renoverades på 1930-talet av Göran Pauli, stadsarkitekt i Jönköping. Då tillkom nuvarande färgsättning på bröstpanel, meanderbården i taket samt det välbevarade linoleumgolvet med renässansinspirerad rutindelning. Den fasta inredningen i ordenssalen ritades av Ragnar Östberg. Möblerna och armaturen kommer från Nordiska Kompaniet i Stockholm. I ordenssalen finns också den stora väggmålningen "Den helige Martin och tiggaren", utförd 1913 av konstnären John Bauer i al secco-teknik. I övre recipiendsrummet utanför ordenssalen finns ett altare från 1943, ritat av Arvid Stille, som var stadsarkitekt i Nyköping.

Källhänvisning: Ebba Gillbrand, Länsstyrelsen Södermanlands län, 2016