Stäng fönster Härryda kn, HÖNEKULLA 1:24 MÖLNLYCKE FOLKETS HUS

Historik
Folkets hus i Mölnlycke är uppförd 1938. Industriorten Mölnlycke växte fram som industriort under andra halvan av 1800-talet. Samhället präglades inledningsvis av ett slutet samhälle där industrin, Mölnlycke fabriker lät uppföra och förvalta bostäderna till sina anställda men allteftersom blev det vanligt att arbetarna byggde eget och så småningom kom hus att uppföras som bostadsrätter av HSB och av allmännyttan. Folkrörelserna var starka i det snabbt expanderande samhället och ett första Folkets hus tillkom redan 1906. Initiativet kom från möbelsnickarna vid Hulebäcksfabriken. Denna byggnad brann ner 1936. Den nya byggnaden bekostades av medel från folkrörelser, däribland nykterhetsföreningen, idrottsföreningen, socialdemokratiska samt kommunistiska föreningarna tillsammans med enskilda, däribland det lokala bussbolaget samt Mölnlycke AB.