Stäng fönster Sotenäs kn, FINNTORP 2:137 BADHOLMARNA I BOVALLSTRAND

Historik
Bohuslän präglas av såväl fiskesamhällen som badorter vars tillkomst inleddes under 1800-talets början. Några fiskesamhällen fick mot 1800-talets slut mindre inrättningar för badverksamhet och turismen blev med tiden av allt större betydelse som inkomstkälla för kustorterna.
I Bovallstrand, ett samhälle som präglats av fiske samt stenhuggeri, startade ett bolag för bad år 1909, Aktiebolaget Bovallstrands badinrättning. Syftet med bolaget var att bedriva bad och hotellrörelse. Under bolagets första decennier var i stort verksamhetens inriktning att fungera som en mer utpräglad badort och kunna erbjuda pensionatsvistelse och hälsobringande bad. Allteftersom kom västkustens salta bad att upptäckas av allt fler och att bada utomhus blev allt mer populärt. 1930 inköpte badbolaget ett markområde samt en ö, Lilla Fiskholmen där man etablerade ett friluftsbad. En bro i trä byggdes som några år senare ersattes med dagens fasta gångväg uppförd i sten. För byggandet av denna fick man stöttning via Arbetsmarknadskommittén för att kunna nyttja arbetslösa stenarbetare i projektet. På holmen uppfördes badhytter, hopptorn samt kiosk.
En utvidgning av anläggningen gjordes 1939 när de intilliggande öarna Biskopsholmen och Mittholmen inköptes och nya träbroar byggdes för att förena dem med Lilla fiskholmen.
Badholmarna har varit ett uppskattat resmål för såväl bofasta som tillresta. Anläggningen har bevarats i sin helhet med undantag av att hopptornet har rivits. Brist på underhåll blev med tiden till förfall och under slutet av 1990-talet inleddes en aktion att rusta upp anläggningen. Badbolagets styrelse inledde ett lyckosamt arbeta att få till medel för upprustning som i huvudsak skedde kring år 2000. Samtidigt uppfördes en bastu och vidare rekonstruerades den vadbock som tidigare stått på en av holmarna. Att återuppföra hopptornet i enlighet med utseendet på den som tidigare stod här är ett pågående projekt.