Stäng fönster Åmål kn, ÅMÅL 5:2 HAMNKRAN I DJUPHAMNEN

Historik
Åmåls stadsutveckling har sin bakgrund i läget där Åmålsån mynnar ut i Vänern. Där fanns sedan medeltiden en handelsplats och hamnläge. Åmål fick 1643 stadsrättigheter och anlades med en för tiden karaktäristisk rutnäts- eller renässansplan. I början av 1900-talet beslutades att bygga en ny hamn för mer djupgående fartyg. Denna förlades till Örnäsudden, mindre än en km söder om det ursprungliga hamnläget och staden centrum. Den nya djuphamnen invigdes 1932. Hamnprojektet var en del av ett gemensamt projekt med anläggandet av järnvägen Åmål-Årjäng och en spår- och tunnelförbindelse med djuphamnen. Denna järnväg blev dock inte så framgångsrik, invigd 1928 men gick i konkurs redan 1932 men med bibehållen persontrafik till 1954.
Djuphamnen/handelshamnen i Åmål överlevde dock men har förblivit en förhållandevis liten hamn men med fortsatt och pågående hamnverksamhet, bl a utskeppning av grus från ett grustag i Tösse som används till vägbeläggningar i olika länder i Europa.