Stäng fönster Uddevalla kn, FOLKETS PARK 2 "STRUTKIOSKEN"

Historik
"Strutkiosken" eller korvkiosken vid Uddevalla folkets park skall vara byggd 1950, troligen på hösten. Den är byggd efter ritningar av arkitekten Ville Tommos på Tommos, Uppling, Fylking Arkitektkontor i Stockholm. De hade flera uppdrag kopplade till folkrörelsebyggnader. Ritningskopior daterade 10 maj 1950 i Bohusläns Föreningsarkiv visar Folkparkens då nya entré, med staketsektioner, skyltskåp, biljettluckor och kiosken.
1956 flyttades entrén och kiosken till rundelns norra sida. Vid mitten av 1960-talet byggdes kiosken till på sydsidan med en rektangulär tillbyggnad, dels för att få mer utrymme men framförallt för att kunna uppfylla modernare hygienkrav och utöka sortimentet med tidningar och konfektyr.
Kiosken var i kontinuerlig drift fram till början av 1990-talet, några år senare öppnades den igen för att slutligen stängas för gott kring 2000. 2013 revs Uddevalla folkets park och i samband med detta demonterades kiosken för reparation och återuppsättning på ny plats.
Kiosken har länge varit ett lokalt kännemärke i Uddevalla men blev en sorts symbol för efterkrigstidens kulturarv i samband med att den uppmärksammandes i TV-serien "K-märkt" i början av 1990-talet. I inslaget kallas kiosken "Barbros kiosk" efter dåvarande innehavaren, som lade ner kiosken några år senare.