Stäng fönster Borås kn, ANNELUND 2 ANNELUNDSVILLAN

Historik
Fastigheten bebyggdes 1934 av Nils W. Hörstadius, Vd vid AB Svenskt Konstsilke. Villan ritades av arkitekten RO Svensson, Göteborg med hjälp av Harald Ericson, Borås. Byggmästare var Oscar Ohlsson. Tomten hade tidigare ett lummigt, exklusivt och avskilt läge i Annelundsparken. Motorvägen Rv. 40 som drogs fram 1970-71 har drastiskt förändrat förutsättningarna för denna villa. Byggnaden fick en utpräglad funktionalistisk stildräkt med ett formspråk som helt ansluter till tidens ideal. Valet av tegel som fasadmaterial är dock ovanligt. Byggnaden är exteriört välbevarad med originaldetaljer bevarade. Interiört är planlösning bevarad på BV medan vissa förändringar gjorts på ÖV. Byggnaden ägs sedan slutet av 1960-talet av Borås kommun och används som representations- och festlokaler under namnet Annelundsvillan.

Fd stadsäga 1223C.