Stäng fönster Trollhättan kn, GETEN 11 TINGVALLAHALLEN

Historik
Byggnaden är uppförd år 1939 efter ritningar av Ville Berglund och Hugo Lindblads arkitektkontor och uppfördes för att inrymma både idrottshall och verkstadslokaler. Verkstadslokaler i bottenvåningen och idrottshall, särskilt anpassad för brottning och tennis, i den övre. Utöver detta inrymdes en mindre läktare, omklädningsrum, en bostad för vaktmästare, kontor samt källare med lagerutrymmen. Hur vidare bottenvåningen faktiskt användes som verkstad, och för vad är okänt. Äldre ritningar vittnar om att flera verksamheter har använt lokalerna, främst som lager och till viss del kontor. Byggnaden har genomgått vissa förändringar främst för att anpassas till nuvarande verksamheter. En tillbyggnad på den sydvästra gaveln tillkom 1998, idag inrymmande pizzeria. Lanterninerna på det bågformade taket har senare satts igen med masonitskivor pga. eftersatt underhåll. Interiört har omklädningsrum även tillkommit och byggts om. Trots förändringar har byggnaden en välbevarad karaktär, främst i anslutning till idrottshallen som fortfarande är i bruk och används dagligen av både föreningar och skolor.

Under 1930- 40-talet var Sverige världens främsta brottningsnation. Brottningen blev en folksport och klubbar startades upp på flera platser runt om i Sverige. Redan år 1921 hade Trollhättans atletklubb bildats och när Tingvallahallen uppfördes var det därför ingen slump att den anpassades speciellt för brottning. Många stora brottare har tränat och gått matcher i den anrika hallen, en av Sveriges kanske genom tiderna största brottare Jan Karlsson är både tränad och uppvuxen i hallen, då hans far Egon Karlsson arbetade som vaktmästare och tränare för klubben, bodde i vaktmästarbostaden. Tingvallahallen har stått som värd för flera stora mästerskap och känslan finns beskriven i skriften Trollhättans atletklubb 60 år, Harald Jakobsson skriver, "Tingvallahallen ja, det är inte utan att man längtar dit lite då och då, till dom verkligt stora galorna som bjöds där. Det var så väl turkar som ryssar på besök och alltid fanns det en stor entusiastisk publik på plats. Det var med andra ord hög stämning i hallen."