Stäng fönster Lerum kn, DERGÅRDEN 1:136 BAGGES TORG

Historik
Lerums nuvarande centrum har ingen lång historia som tätort. Fram till järnvägens utbyggnad vid 1800-talets mitt var detta område ren landsbygd med åkrar och ängar som tillhörde de olika gårdarna i området. Lerums bybebyggelse låg samlad i närheten av kyrkan. Här fanns gästgivargård och häradets tingshus.
Järnvägen öppnade möjligheten för att bo lugnt och naturskönt i Lerum och arbeta i Göteborg. Villautställningen 1929 och utbyggnaden av Aspenäs Villastad blev ett viktigt steg i utvecklingen av Lerum som tätort. Efter andra världskriget byggdes Lerums tätort ut med flerfamiljshus. Området norr om Säveån byggdes ut med blandad bebyggelse.
På 1950-talet växte Lerums befolkning i snabb takt. Behovet av en centrumbebyggelse och en byggnad för kommunens förvaltning var stort. Detta behov löste man genom att en kommitté tillsattes för att anordna en arkitekttävling där uppdraget var att utforma ett förslag till centrumbebyggelse. Centrat skulle inrymma både handel, bostäder och kontor. Kommittén kom fram till att andrapristagares förslag av SAR Nils Andreasson var det mest lämpliga att utföra. Detta förslag ansåg man bäst lyckades kombinera ihop nybebyggelsens olika funktioner till en tilltalande stadsbild. Bagges torg uppfördes 1959 med kommunhus, butiker och bostäder. Motorvägen var färdig 1963 och järnvägen var inte längre det viktigaste kommunikationsmedlet. Torget vände baksidan till järnvägsstationen och öppnade upp sig mot andra hållet.