Stäng fönster Skövde kn, DJURSÄTRA 1:22 M.FL. BOSTÄLLENA

Historik
Fram till skiftet av Djursätra by omkring 1850 hade rotens soldattorp legat i byn. I samband med 1800-talets skiftesreformer var det vanligt att soldattorp flyttades ut till mark som inte var så värdefull, ofta i socknens utkant. Djursätras soldattorp, d.v.s. soldaternas boställen, anlades i samband med skiftet av byn i ett område som kom att kallas för Boställena invid sockengränsen mot Varola. Området bestod av sex soldattorp, varav fem lydde under Kåkinds Kompani vid Västgöta Regemente, medan det sjätte torpet (Ljunghem) hörde till Skaraborgs Regemente. Torpen hette, från norr till söder räknat: Noltorp, Persbo, Vilhelmsro, Ljunghem, Brunnsbo och Berghem och hörde till gårdarna Skattegården, Storegården, Västergården, Kyrkebolet, Brunnsgården och Brogården.