Stäng fönster Skövde kn, DJURSÄTRA 1:22 M.FL. BOSTÄLLENA

Historik
Området ligger strax väster om Djursätra by, alldeles vid gränsen mot grannsocknen Varola, och utgörs av fem f.d. soldattorp och rester av ett sjätte torp. I öster öppnar sig jordbrukslandskapet mot Djursätra by, medan skogen ramar in bebyggelsen mot söder och norr. Knappt etthundra meter åt väster vidtar skog, vilket även sammanfaller med sockengränsen mot Varola. Torpen ligger utefter en smal grusväg som går i nord-sydlig riktning, och i sin södra del vinklar av mot Djursätra by genom en karaktäristiskt rätvinklig laga skiftesväg. Mellan skogen i väster och den grusväg som torpen ligger utefter är kulturlandskapet småskaligt och varierat, med små åkerytor, rester av stenmurar och odlingsrösen samt mindre träddungar med tall och en. Det småskaliga kulturlandskapet väster om grusvägen står i bjärt kontrast till de vidsträckta åkrarna mot Djursätra i öster.

Av ursprungligen sex soldattorpen återstår idag fem. Det nordligaste torpet, Noltorp, utgörs idag endast av ett förfallet uthus och en ladugård. Soldattorpen uppfördes som enkelstugor med tillhörande ekonomibyggnader i form av en liten ladugård mm. Tre av torpen bevarar fortfarande den ursprungliga karaktären med bostadshus i form av en liten enkelstuga, nämligen Persbo, Ljumghem och Berghem. Vilhelmsro har byggts till och det näst sydligaste av torpen, Brunnsbo, ersattes av ett nytt bostadshus omkring 1920. Även om bostadshusen på Vilhelmsro och Brunnsbo skiljer sig i utformning och storlek från de äldre soldattorpen, så smälter de på ett bra sätt in i miljön. På Brunnsbo och Persbo saknas numera ladugårdar. Av bostadshusen fungerar Brunnsbo möjligen som året runtboende, medan övriga hus utgör sommartorp.