Stäng fönster Karlshamn kn, HÄLLARYD 1:2 HÄLLARYDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – HÄLLARYD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Ruinen av Hällaryds gamla kyrka återfinns på begravningsplatsen ett stycke norr om den nya kyrkan. Hällaryds nya kyrka ligger vid genomfartsleden i samhällets norra del ca 300 m öster om järnvägen och 250 m öster om Klockarebäcken. Läget är tämligen fritt. Prästgården är belägen 400 m söder om kyrkan. Till kyrkomiljön hör ett skolhus (1876) samt bibliotek. Hällaryds socken ligger öster om Karlshamn.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan är känd genom äldre arkivalier. Den uppfördes sannolikt under 1200-talet och bestod av ett rektangulärt långhus och ett smalare, rakslutet kor. Ett vapenhus av okänd ålder, uppfört i korsvirke, omtalas 1665. År 1774 omtalas ”nya kyrkan”, sannolikt syftande på en samma år uppförd sakristia, eller eventuellt en korsarm. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Ny kyrka uppfördes i Hällaryd 1876-78. Arkitekten Fredrik Bergström ritade den nyromanska kyrkan. Det är en centralkyrka med kvadratisk plan och ett torn, som reser sig över sakristian bakom altaret i norr. Byggnadsmaterialet är gråsten med tegel till omfattningar.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören karakteriseras av den låga oktogonen, vilken kröner kyrkans tälttak, samt av tornet, med hörntureller och spira. De vitputsade fasaderna livas av hörnlisener och tandsnittsfris, samt uppbryts av parställda rundbågsfönster. Oktogonen täcks av ett flackt tak och har små rundbågiga muröppningar, fyra på varje sida. Huvudingången mitt på södra sidan markeras genom en framspringande risalit med spetsig gavel. Interiören präglas av den träkonstruktion som stödjer mittkupolen; de åtta slanka kolonnerna, vilka även bär upp sidoläktarna, skapar ett åttkantigt rum i det kvadratiska kyrkorummets mitt. Altaret är placerat i norr. Kyrkan restaurerades 1925 efter förslag av arkitekten M. Wernstedt.