Stäng fönster Vilhelmina kn, SAXNÄS 3:1 RICKLUNDGÅRDEN

Historik
Folke och Emma Ricklund gifte sig 1936. Emma var född (1897) och upp-vuxen i Saxnäs medan Folke, som var tre år yngre, hade sina rötter i Anundsjö, Ångermanland. Emmas familj drev gästgiveriverksamhet i Saxnäs, på den plats där Saxnäsgården idag ligger. Folke var konstnär och utbildad vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm. Paret träffades i samband med en resa som Folke gjorde i Västerbotten.

Folke och Emma uppförde Ricklundgården som bostadshus mellan åren 1947 och 1949. Bostadshuset byggdes på platsen för en befintlig konstnärsateljé som Folke tidigare låtit uppföra (1937-38), vilken kom att integreras i bostadshuset. I samband med uppförandet av bostadshuset anlades även en trädgård i anslut-ning till denna.

Under samma tid som bostadshuset byggdes uppfördes även en sommarstuga intill bostadshuset, vilken paret bodde i under somrarna. I anslutning till som-marstugan placerades även en kåta och en stolpbod, vilka tidigare hade stått på samiska visten i närheten av Saxnäs.

Även det utedass som finns på gården har funnits på platsen under lång tid. Dasset är idag renoverat, men i samma utförande som tidigare. Under årens lopp har dasset flyttats runt på gården men dess placering idag, nära sommar-stugan/annexet, är sannolikt den ursprungliga platsen för dasset.

Lisa Stämps stuga stod på platsen redan innan huvudbyggnaden uppfördes. Någon gång under 1930-talet hade Emma låtit bygga denna stuga till Lisa Stämp som var en vän till Emma och hjälpte till med verksamheten på det intil-liggande gästgiveri som Emmas familj drev.

Till konstnärsmiljön vid Ricklundgården hör även en enklare ateljé som Folke byggde i deltat mellan Satsfjället och Genjegetjem. Under Folkes tid var ateljén alltid öppen. Den användes även av samerna när de hade behov av övernatt-ning. Ateljén såldes 1952.

När Folke och Emma skildes 1952 köpte Emma ut Folke och övertog gården. Emma avled 1965 och lämnade ett icke bevittnat testamente efter sig, vilket orsakade arvstvister. 1971 bildades emellertid Emma Ricklunds stiftelse som sedan dess har ägt och förvaltat gården. Stiftelsens syfte är att förvalta gården, att främja konstnärlig och annan kulturell verksamhet genom att låta konstnärer av olika slag bo och verka på gården, att låta allmänheten få tillgång till konst-samlingen samt att kontinuerligt komplettera gårdens konstsamling.

Under hela tiden som Folke och Emma bodde vid gården och även sedan stif-telsen bildades, har konstnärer kommit på besök och donerat tavlor och annan konst till gården. Detta har inneburit att det på Ricklundgården i dag finns en ansenlig konstsamling som bland annat omfattar åtminstone 500 tavlor, vilka flera har målats av internationellt kända konstnärer.

En betydande del av den konst som finns vid gården har dessutom producerats av Emma och Folke själva. Folke skulpterade och målade tavlor, men han till-verkade också en stor del av bostadshusets fasta inredning. Bland annat är den han som ligger bakom relieferna på den öppna spisen i allrum¬met på husets övervåning. En stor del av Emmas textila konst finns också bevarad på gården.

Ricklundgården fungerar idag som ett museum och en gästateljé för konstnärer från hela världen.