Stäng fönster Karlsborg kn, SÄTRA 5:1 SÄTRA BRUKS KRAFTVERK

Historik
År 1739 etablerades ett järnbruk vid Sätra gård. Verksamheten växte och omfattade även sågverk, kalkbruk, tegelbruk, vattenkvarnar, jordbruk och skogsbruk. Antalet anställda var som mest cirka 100 personer.

Initiativtagare till järnframställningen i Sätra var rådmannen i Uddevalla, Jöns Koch (1691-1770), som begärde hos det statliga verket Bergskollegium att få bygga en hammarsmedja vid Sätra. Den 14 maj 1739 utfärdade Fredrik I ett privilegiebrev där rådman Koch tilläts att uppföra en stångjärnshammare med två härdar vid Edsån mellan Sätra och Hovets hemman. Tillverkningen kom igång omgående och utgjordes huvudsakligen av stångjärn, som exporterades bland annat till England.

I mitten av 1800-talet inträffade den så kallade bruksdöden, då många mindre järnbruk fick läggas ned på grund av bristande lönsamhet. Sätra bruk klarade sig till 1895 då stångjärnsproduktionen upphörde.

Istället började man tillverka pappersmassa av asp och gran i två träsliperier. Massan exporterades och under ett par decennier var lönsamheten god. Sedan konkurrerades slipmassametoden ut av olika kemiska processer. Runt 1940 brann den ena fabriken ned till grunden och produktionen upphörde vid den andra.

För att ta till vara det rinnande vattnets energi byggdes i stället två kraftverk 1942. Dessa har under årens lopp genomgått vissa förändringar – främst genom att kontroll- och regleringsutrustningen har moderniserats.

År 1994 byggdes ett tredje vattenkraftverk precis intill Edets kvarn och benstamp. Detta kraftverk ingår inte i inventeringen, men har en fallhöjd på 4,8 till 5,8 meter och ett flöde på 6 kubikmeter per sekund. Kraftverkets kaplanturbin med effekten 307 kW driver via en remväxel generatorn till ett varvtal på 1 010 varv per minut.

År 1935 köptes Sätra Bruk AB av Stiftelsen Allmänna Barnhuset. På Sätra bruk bedrivs idag skogsbruk, konferensverksamhet, ekologiskt utarrenderat jordbruk samt produktion av vattenkraft.

Källor:
Länsstyrelsens WebbGIS-karta