Stäng fönster Hallsberg kn, SKÖLLERSTA 1:10 TINGSHUSET, SKÖLLERSTA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1904 slogs Östernärkes domsagas fyra tingslag Glanshammar, Asker, Sköllersta och Örebro, ihop till två tingslag. Tingsställe för det nybildade Asker-Sköllersta tingslag blev Sköllersta. Asker hade tidigare hållit ting i en av flyglarna till Lännäs gästgivaregård ett par mil österut, och Sköllersta höll troligen sina ting i Sörby strax sydväst om den nuvarande tätorten.

Det nya tingshuset byggdes invid den gamla Sockenvägen i samhällets östra del, några hundra meter sydost om den medeltida Sköllersta kyrka. Huset stod färdigt bara fem år efter att samhället hade fått järnvägsförbindelse med Örebro och den närliggande tätorten Pålsboda. Stationen i Sköllersta låg då strax norr om tingshuset, vid det som fortfarande kallas Stationsvägen. Som i fallet med de flesta tingsplatser och järnvägsstationer vid den här tiden omgavs byggnaderna av åkermark.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-12