Stäng fönster Trelleborg kn, GÖKEN 11 VEMMENHÖG HÄRADS TINGSSTÄLLE I ANDERSLÖV

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING – Vemmenhögs härad höll ting i Anderslöv redan på 1740-talet. 1750 började tingen hållas i gästgivaregården som då låg mitt emot kyrkan. Byggnaden, som inte finns kvar idag, var 20 alnar lång och 14 alnar bred och innehöll förstuga och två kamrar. I källaren fanns en gallerförsedd cell. Den ägdes av häradshövdingen M. L. Rydeberg.
1812 flyttade tingen till den nya gästgivaregården som var bland de första att uppföras utanför den gamla bykärnan, och sannolikt också byggdes av Rydeberg. Gården ligger vid landsvägen som leder mellan Ystad och Malmö, och består av en större mangårdsbyggnad två flyglar. Gårdsplanen är belagd med kullersten. Som i många andra delar av landet vid den här tiden valde tingshusbyggnadsskyldige att hyra in sig på gästgivaregården istället för att bygga ett för ändamålet särskilt tingshus. Arrest fanns i gästgivaregårdens källare.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/SB_Ystads_TR_Domsagohist.pdf För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.
KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01