Stäng fönster Bengtsfors kn, STAMPEN 1:1 TAXVIKENS KRAFTVERK

Historik
Ett stort antal fornlämningsfynd – både från sten-, brons- och järnåldern – har påträffats runt Steneby, där Taxvikens kraftverk är beläget. I trakten finns dessutom sex fornborgar och de äldsta delarna i Steneby kyrka är troligen från 1100-talet. På platsen för Taxvikens nuvarande kraftverk fanns tidigare en kvarn och Stenebyälven har även använts som flottningsled. Enligt en karta från 1807 finns både en damm, en bro och någon form av anläggning där kraftverket ligger idag.

Ett första kraftverk byggdes redan 1917 av Föreningen Taxvikens kraftverk u p a (utan personlig ansvarighet). Anläggningen hade en effekt på 62 kW och utbyggnadsvattenföringen var 0,8 kubikmeter per sekund. Det nuvarande kraftverket byggdes 1931 – också denna gång var byggherre Föreningen Taxvikens kraftverk u p a. Projektör och arkitekt var Elof Sundin.

Under årens lopp har anläggningen genomgått ett antal förändringar. Utöver moderniseringen av maskin- och kontrollutrustningen har nya luckor och en ny ståltub ersatt de gamla. På kraftstationen har ett antal fönster och öppningar i utledningstornet murats igen, stationsbyggnadens lägre tak har försetts betongpannor och ett väderskydd har byggts över entrépartiet.