Stäng fönster Östhammar kn, ÖSTERBYBRUK 1:255 ÖSTERBYBRUKS KYRKA

Historik
Tillsammans med Gimo, Harg, Forsmark och Lövsta bildar herrgården i Österbybruk en grupp slottsliknande byggnader med central betydelse inte bara i Upplands utan i hela landets herrgårdsarkitektur från 1700-talet. I anläggningen i Österby utgör Brukskyrkan den västra flygelbyggnaden. Med sitt spånade och tjärade säteritak och de släta gulfärgade väggarna, framstår den som en värdefull exponent för den senkarolinska byggnadsstilen. Den är uppförd 1735, vilket framgår av det kväde som bokhållaren sedermera inspektoren Gustav Wåhlberg författade till invigningen den 30 november.
Kyrkobyggnaden med dess inventarier var i brukets ägo ännu under större delen av 1900-talet men överlämnades av Fagersta AB genom gåvobrev den 28 april 1974 till Films församling.