Stäng fönster Bengtsfors kn, BILLINGSFORS 1:190 BILLINGSFORS KRAFTVERK

Historik
Billingsfors kraftverk utgör en del av industrimiljön Billingsfors bruk – ett företag som sedan slutet av 1800-talet tillverkar papper och som idag ingår i Munksjökoncernen. Fallhöjden i Billingsfors har utnyttjats sedan 1730-talet. År 1737 anlades ett järnbruk på platsen. Detta bruk hade sin storhetstid under 1800-talets första hälft. På grund av konjunkturförändringar lades järnframställningen dok ner på 1870-talet och ersattes av en pappersmassafabrik.
Billingsfors kraftverk och damm uppfördes 1898-1900. Byggherre var Billingsfors AB. Originalritningar av kraftverket samt utskovsdammen är daterade 14 december 1898. Detta kraftverk ersatte då ett äldre som låg i den östra strömmen och som hade fyra turbiner avsedda för drift av fabrikens olika avdelningar.
Den främsta orsaken till att det nuvarande kraftverket byggdes var att man vid pappersbruket införde en ny elektrisk blekningsmetod. Ursprungligen hade verket två turbiner – en större för blekeriet och den mindre för belysning. År 1937 ersattes den större maskinen med en ny turbin och en ny generator (detta är dagens aggregat 2).
Kraftverket har under årens lopp genomgått kontinuerliga förändringar och ombyggnader. Detta gäller hela anläggningen – damm, luckor, maskiner, kontrollutrustning, reglering, distribution och byggnad. Åren 1978-1980 moderniserades kontrollutrustningen till automatdrift och fjärrlarm. Under 2000-talet förbättrades denna utrustning ytterligare med PLC-styrning.
Billingsfors kraftverk ägs idag av Vattenfall vattenkraft AB och pappersbruket drivs numera av Munksjökoncernen.

Källor:
Ägaren