Stäng fönster Bengtsfors kn, KRÅKVIKEN 1:24 SKÅPAFORS KRAFTVERK

Historik
Skåpafors har en lång industrihistoria. På platsen har bland annat sågverksrörelse bedrivits sedan 1600-talet. Enligt en karta från 1803 fanns vid Skåpafors en såg, två kvarnar och ett dämme. År 1898 uppfördes ett pappersbruk på platsen, där Gustafsfors fabriker AB bedrev tillverkning av omslagspapper och påspapper.
Under 1912 togs det första elproducerande aggregatet i drift. Därefter byggdes anläggningen ut successivt – bland annat höjdes dammen 1926 cirka 1,5 meter. År 1929 fanns två kraftstationer – Skåpafors övre med två aggregat och Skåpafors nedre med tre aggregat.
Under 1948 ersattes två trätuber med en ny ståltub. Samtidigt installerades en sektorlucka vid intaget. När bergstunneln fram till tuben sprängdes är inte klarlagt, men enligt en häradssyn år 1900 fanns både intag och tunnel redan då. Skåpafors nedre, som låg inne på fabriksområdet, ersattes 1981 med en helt ny anläggning precis intill Skåpafors övre. Det nya kraftverket försågs med den maskinutrustning det har idag.
Skåpafors kraftverk ägs idag av Vattenfall vattenkraft AB och pappersbruket drivs numera av bolaget Rexcell – ett företag som tillverkar mjukpapper och som är ett fristående helägt dotterbolag till Duni AB.