Stäng fönster Mellerud kn, FAMSHED 1:6 STAMPENS KRAFTVERK

Historik
Fallhöjden i Storån/Stampälven mellan Teåkerssjön, Kabbosjön, Höljesjön och Örsjön har utnyttjats i århundraden. De äldsta skriftliga uppgifterna kommer från 1600-talet. Från slutet av 1600-talet finns kartbelägg för att det har funnits kvarnar längs ån. Enligt en karta från 1709 fanns tre kvarnar i området Stampen och på häradsekonomiska kartan från slutet av 1800-talet fanns vid Stampen både en kvarn och en såg.

Stampens kraftverk uppfördes 1908. Byggherre var Ör-Melleruds Elektriska AB. Enligt Finshyttans förteckning över sina turbinleveranser levererades en turbin samma år till detta bolag. Den hade tillverkningsnummer 752 och var avsedd för en fallhöjd om 12 meter, vilket stämmer med fallhöjden vid Stampen.

Ör-Melleruds Elektriska AB lät dock göra en om- och tillbyggnad av kraftverket 1943. Då installerades nuvarande francisturbin och utledningstornet av betong byggdes troligen till vid denna tidpunkt. Projektör var sannolikt ingenjör Elof Sundin från Dals Långed, som har utformat kraftverken Gottarsbyn, Källsviken och Taxviken som i materialutförande och detaljer påminner om Stampens utledningstorn.

År 1984 genomfördes en omfattande upprustning. En ny tub samt nya tubstöd anlades, en ny generator samt ny elutrustning installerades, intagsdammen förstärktes och byggnaden reparerades och tilläggsisolerades.

Källor:
Länsstyrelsens webbGIS-karta