Stäng fönster Mellerud kn, SVANKILA 1:51 HÅVERUDS KRAFTVERK

Historik
Håveruds kraftverk byggdes av pappersbruket Håfreströms AB. Byggandet av dammen inleddes 1903 och kraftverket uppfördes 1906-1907. Aggregat ett var klart 1907, aggregat två var klart 1910 och det tredje 1916. Huvudprojektör var ingenjörsfirman Unander & Jonson, Stockholm och arkitekt var Axel R. Bergman. Kraftstationen är den första som uppfördes efter hans ritningar.

Mellan åren 1910 och 1930 fanns även två ångdrivna generatorer för brukets el-behov. Dessa ersattes efter andra världskriget med två dieselgeneratorer, som revs ut under 1980-talet.

Under 1950-talets första hälft byggdes kraftverkets ställverksdel om. Denna förändring är väl synlig på kraftverksbyggnadens västra gavel. Ställverksutrustningen ersattes under 2006 med ny teknik som tar mindre plats och är placerad i en del av maskinhallen.

Turbinregulatorerna på samtliga tre aggregat utbyttes 1978 till motviktsbelastade hydraulaggregat.

Vattenfall övertog ägandet 1981. Året därpå byggdes en ny damm nedströms den gamla och 1983 byggdes kraftverket om för automatdrift och fjärrstyrning. Under 2000-talet har fjärrstyrningen förbättrats med PLC-styrning.

År 1987 gjordes ett nytt tunnelintag med avsikt vidga tunneln för att senare kunna bygga ett fjärde aggregat. Detta har dock inte utförts.
För mer utförlig historik om Håverud och Dalslands kanal – se Källor: Länsstyrelsens beslut ”Byggnadsminnesförklaring, 2013-05-08, Dnr 432-29826-2012”

Källor
Spade-Brunnström Svenska elektricitetsverk 1995