Stäng fönster Mellerud kn, FORSEBOL 3:1 FORSEBOLS KRAFTVERK

Historik
Längs Storån/Stampälven – mellan Teåkersjön och Örsjön – finns flera dammar som har nyttjats för kvarnar, sågar och stampar. De äldsta uppgifterna kommer från 1600-talet. Från slutet av 1600-talet finns kartbelägg för att det har funnits kvarnar längs ån. Vid Forsebol finns en kvarn på en karta från år 1821 och på häradsekonomiska kartan finns vid Forsebol både en kvarn och en såg i slutet av 1800-talet. Dessa revs 1920.

Forsebols kraftverk uppfördes 1931. Byggherre var Ör-Melleruds Elektriska AB. Huvudprojektör var sannolikt ingenjör Elof Sundin från Dals Långed. Forsebols kraftstation i gjuten råbetong påminner i sitt materialutförande om de båda kraftstationerna Gottarsbyn och den mycket närliggande Källsviken, som utformades av Elof Sundin. Vissa detaljer såsom betongräckena vid intaget är utformade lika Taxvikens kraftverk, också detta projekterat av Elof Sundin.

Vid inventeringstillfället var Forsebol kraftverk inte i drift. Ett omfattande renoveringsarbete pågick – dels av jorddammsanslutningen, som delvis hade rämnat på grund av vinterns höga vattenflöden, dels av kraftverkets maskineri.

Källor:
Länsstyrelsens webbGIS-karta