Stäng fönster Mölndal kn, GREGGERED 8:1 DJUPEDALA KRAFTVERK

Historik
Vid Djupedala bildas vid Gravsjöns utlopp ett vattenfall på 17 meter. Kraften i fallet har använts under mycket lång tid, enligt skriftliga källor från åtminstone 1600-talet. Fallet låg på byn Greggereds marker men användes även av Hällesåkersborna. Innan kraftverket byggdes hade här funnits både kvarnar och sågverk.

Djupedala kraftverk togs i drift under julen 1924 och var då Lindomes största eldistributör. Anläggningen uppfördes av en affärsman H. Eklund från Lindome. Han hade 1916 köpt fallrättigheterna. Elektricitet var då fortfarande ganska sällsynt på landsbygden, men på grund av kriget och den rådande bristen på fotogen såg Eklund en möjlig marknad.

Vid Gravsjöns utlopp byggdes en 4-5 meter hög damm samt kanaler nedströms. När kriget tog slut var fotogenet inte längre en bristvara. Dessutom steg lönerna. Eklund valde därför att avvakta.

I början av 1920-talet ökade dock efterfrågan på el. Då återupptogs byggandet av såväl vattenvägar som kraftstation. Dessutom drogs en nio kilometer lång luftburen högspänningsledning fram. Den gick från Djupedala via Hällesåker, Hassungared och vidare till Lindome station.

När Djupedala kraftverk togs i drift 1924 hade anläggningen en gjuten betongtub, som den sista fjärdedelen övergick i en ståltub, samt två turbiner, om sammanlagt 150 hästkrafter. Turbinerna levererades av Finnhyttans mekaniska verkstad.

Vid en brand på 1930-talet skadades kraftstationen. Under reparationsarbetet byttes de tidigare trägavlarna ut mot betong.

År 1944 sålde H. Eklund Djupedala kraftverk till Yngeredsfors Kraft AB. Under 1957 ersattes den ursprungliga betongtuben av en trätub. Ståldelen närmast stationen byttes ut och ingöts i betong. År 1958 byttes stora turbinens löphjul ut, då detta var i dåligt skick. Arbetet utfördes av turbinfirman Midbäck, Nässjö.

Företaget Vegab Vattenenergi AB köpte kraftverket 1996 och 2012 skedde ytterligare ett ägarbyte. Nuvarande ägare Watturo power production AB har under 2013-2015 gjort en helrenovering och en omfattande modernisering av anläggningen – bland annat för att uppfylla de krav som ställs för att få elcertifikat.

De båda francisturbinerna finns fortfarande kvar, men har renoverats. En ny trätub och en ny nedre ståltub har ersatt den tidigare. Dessutom har de äldre luckorna bytts ut mot nya av stål. Kontroll- och ställverksutrustning är ny, men den ursprungliga kontrolltavlan av marmor är bevarad i stationen.