Stäng fönster Tidaholm kn, VRÅBOLET 1:44 KULLÖ KRAFTVERK

Historik
Enligt uppgift i gamla jordaböcker fanns det redan på 1660-talet en vattendriven kvarn på platsen för nuvarande Kullö kraftverk. På denna plats anlades även 1874 trä- och pappersmassefabriken Sphinx. Drivande för detta projekt var friherre Hans Henrik von Essen vid Hellidens slott. Verksamheten kom dock aldrig igång på allvar och efter bara några år lades fabriken ner.

Kullö kraftverk byggdes 1895 vid lämningarna av denna nedlagda fabrik och är därmed ett av Sveriges äldsta kraftverk i drift. Byggherre var Hans Henrik von Essens son, Alfred von Essen. Han fick nämligen den 6 september 1895 Kunglig Majestäts tillstånd att dra en elektrisk ledning fram till Helliden. Kraftverket försåg sedan Helliden och därefter även intilliggande Kullö sågverk med ström.

Alfred von Essen ägde kraftverket fram till 1930-talet då han gick i konkurs. Ny ägare 1936 blev Mats Bobeck, Tidaholm, som 1942 sålde det vidare till Amandus Lundström från Skellefteå. Han byggde de närmaste åren efter övertagandet ut ledningsnätet för el-distribution.

Amandus Lundström hade lång erfarenhet av vattenkraft och ägde två kraftverk vid Buruälv nära Skellefteå. Dessa båda verk köptes in av staten. År 1945 flyttade Amandus Lundström ner till Tidaholm från Skellefteå. Det elnät som han byggt ut övertogs senare Tidaholms elverk men Kullö kraftverk stannade i familjen Lundströms ägo.

År 1961 gjordes en ombyggnad av kraftverket, då två nya turbiner sattes in och generatorn byggdes om. År 1994 gjordes en omlindning av generatorn. Sedan 1975 ägs och drivs kraftverket av sonen Bertil Lundström.