Stäng fönster Uddevalla kn, STADSKÄRNAN 1:289 STRÖMBERGETS KRAFTVERK

Historik
Enligt en historisk översikt av vattendomar i Bäveån-Risån, framtagen av Uddevalla Energi AB, har fallhöjden vid Strömberget utnyttjats av kyrkan sedan ”urminnes” hävd. Ett fotografi på Strömbergets kvarn före en brand 1886 är publicerat i denna historik.

År 1916 övertog Uddevalla kommun det dåvarande elektricitetsverket. Redan då började kommunen planera för ett nytt kraftverk på Strömberget, eftersom elbehovet växte och inköpen från Trollhätte kraftverk var dyra. Strömbergets turbin och generator togs i drift 1920.

Kyrkan ägde fallet vid Strömberget ända fram till 1947, då Uddevalla stad köpte både Strömberget och Sankt Anna.

Sedan dess har ett antal om- och tillbyggnader skett i etapper. Förändringarna har huvudsakligen handlat om att bereda plats för Uddevalla Energi AB:s olika behov av kontors-, personal-, garage- och förrådsutrymmen.

År 1992 beslutade energistyrelsen att ge ett ekonomiskt stöd på 450 000 kronor för att bygga laxtrappor vid både Strömberget och Sankt Anna. Arbetet utfördes av gatukontoret som beredskapsarbete i samarbete med Hushållningssällskapet.

Strömberget var det första kraftverket som byggdes längs Risån-Bäveån. De kommande decennierna färdigställdes ytterligare fyra kommunalt ägda kraftverk för att utnyttja fallhöjden på cirka 75 meter från Öresjö ner till Uddevalla – S:t Anna 1936, Kollerö 1937, Fossumsberg 1943 och Groröd 1964.

Källor:
Ägaren