Stäng fönster Uddevalla kn, STADSKÄRNAN 1:289 STRÖMBERGETS KRAFTVERK

Historik
Enligt uppgift har fallhöjden vid Strömbergets utnyttjats av kyrkan sedan ”urminnes hävd”. På en geometrisk karta från år 1690 är fyra kvarnar och en såg markerade här och intill ligger ”Quarne berget”. I slutet av 1800-talet uppförde en ny turbindriven kvarn vid Strömberget vilken vid sekelskiftet 1900 kompletterades med ett elverk för produktion av belysningsel till stadens invånare. Kvarnen och elverket drevs av privata aktörer men fallet ägdes alltjämt av kyrkan.

År 1916 övertog Uddevalla stad anläggningen och arrendet av fallet. Som en följd av ett växande elbehov planerade staden för en anläggning med större kapacitet vilken var färdigt att tas i bruk 1920. Kvarnverksamheten varade fram till 1930-talet. Därefter har ett antal om- och tillbyggnader skett. Den tidigare kraftstationen utgör endast en mindre del av den nuvarande byggnaden. Förändringarna har huvudsakligen handlat om att bereda plats för kontors-, personal-, garage- och förrådsutrymmen. 1947 blev staden ägare till fallet.