Stäng fönster Uddevalla kn, KÅLLERÖVERKET 1:1 KOLLERÖ KRAFTVERK

Historik
Enligt en historik och översikt av vattendomar i Bäveån-Risån, framtagen av Uddevalla Energi AB, har fallhöjden vid Kollerö utnyttjats åtminstone sedan 1700-talet. Kollerö bruk anlades vid på 1700-talet. Detta sedan rådmannen Jöns Koch från Uddevalla fick privilegium den 16 april 1725 att anlägga en stålugn samt hammare vid Kollerö ström. Bruket utvecklades till ett av de större i denna del av landet och ståltillverkningen fortsatte under hela 1700-talet och nästan hela 1800-talet. Omkring 1860 var Kollerö ”Västra Sveriges första och största stålbruk” och svarade för 10 procent av landets hela tillverkning. År 1893 upphörde ståltillverkningen, men år 1906 fanns fortfarande snickerifabrik, såg, kvarn och smedja här.

Kollerö kraftverk byggdes och togs i drift 1937. Detta sedan Uddevalla stads elektricitetverk 1936 hade köpt Kollerö bruk med tillhörande vattenrätt. Kollerö vattenkraftverk var det tredje staden lät bygga. Det första var Strömbergets kraftverk som byggdes i centrala Uddevalla 1920, det andra var Sankt Anna 1936. Efter Kollerö kom ytterligare två kommunalt ägda kraftverk att färdigställas längs Risån-Bäveån för att utnyttja den totala fallhöjden på cirka 75 meter från sjön Öresjö ner till Uddevalla. Dessa två var Fossumsberg 1943 och Groröd 1964.
Under årens lopp har Kollerö kraftverk automatiserats. Dock är den ursprungliga turbinen och generatorn i drift.

Källor:
Ägaren (muntligt samt bolagets hemsida och den interna historiken ”Översikt vattendomar i Bäveån-Risån”, sammanställd av Göte Klingvall
Länsstyrelsens webbGIS-karta